A paprika a burgonyafélék közé tartozó, Közép-Amerikából származó faj. Európába Kolumbusz orvosa hozta az első paprikát. A növény termése üreges bogyótermés, amely A- és C-vitaminban igen gazdag. Csípős ízét a kapszaicin nevű hatóanyag okozza. Jelentős fűszer- és gyógynövény. Magyarországon a XVI. század óta számos változatban termesztik.
A paprika csípősségének (kapszaicin tartalmának) mértékegysége a Scoville egység. Értéke 0 (édes) és 300 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik. Egy paprika Scoville értéke azt az arányt mutatja, amely megadja, hogy a minta csípőssége milyen arányú hígításban nem érezhető már.
Paprika | Csípősség (Scoville érték) |
zöldpaprika | 0 |
a kevésbé csípős hazai paprikák | 500-1000 |
csípős paprikák | 1500-2500 |
a mexikói Serrano chili | 5000-20000 |